Eenhart

Gerard remmerswaalIk ben Gerard Remmerswaal, ben nu 65 jaar, woon sinds 17 jaar in Gouda, ben een dankbare (groot)vader van een dochter, zoon en kleindochter en heb altijd gewerkt in de ICT. Sinds 1994 ben ik bewust bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling en volg ik letterlijk mijn dromen en visioenen. Een traject dat me voerde langs onder andere lichaamswerk en meditatie, droom- en mannenwerk, energiewerk en sjamanisme, tantra en biodanza en het veelvuldig deelnemen aan, en vanaf 2004 ook zelf organiseren en leiden van, mannen- en gemengde zweethutceremonies. Dit 'volgen van mijn dromen en visioenen' leidde tot nu toe tot het volgende chronologische levensverhaal.

Begin 1996 nam ik bij toeval deel aan mijn eerste zweethutceremonie. Diep onder de indruk van de kracht van dat ritueel volgden daarna nog vele andere; vanaf 2004 tot aan dit moment organiseerde ik vervolgens zelf zo'n 30 zweethutceremonies. In 2007 kreeg ik in Manataka, Hot Springs, Arkansas een Cherokee spirit-naam.
Eind 2010, begin 2011 organiseerde ik een maandenlange toer van de WorldDrum - een Sami-drum, die sinds 2008 de hele wereld rond gaat - in Nederland.

Geïnspireerd door de oproep van Ton van der Kroon deed ik voor het eerst ceremonie in Gouda bij de St Jan op de dag van de Venustransitie, 6 juni 2012. Aan het eind van dat jaar op 21 december, 'de dag dat de wereld verging' organiseerde ik samen met Jeanne Lendfers een dag van ceremonie en meditatie in de Jeruzalemkapel achter de St Jan; het woord wat daar bij hoorde was 'de Omdraaiing'. Er volgde op 11 mei 2013 een samen met Aletta Scheepstra georganiseerde 'Dag van de Helende Dans' in de Vroesentuin achter de St Jan en 's avonds in de Jeruzalemkapel.

December 2015 was ik in Peru voor het eerst ooit deelnemer aan een waterceremonie. Najaar 2016 was ik geschokt door het onbeschofte gedrag van het consortium achter de DAPL in Noord-Dakota en heb actie gevoerd, mensen bij elkaar gebracht en - geholpen door velen - op 11 december een waterceremonie bij het Vredespaleis georganiseerd. Wat bijzonder dat juist op díe dag het Vuur in Standing Rock door de ouderen werd overgedragen aan de jongeren.

 

In 1999 werd Poetry International in Rotterdam geopend door de toeveense sjamaan Galsan Tschinag.  In de gedichtenbundel die ik van hem kocht schreef hij:

Im Herde,aber nicht deswegen,

auch so könnten wir gut an einem Gespann ziehen,

denn es ist dasselbe runde heisse Herz, das in Dir und in Mir pockt!                        

Deze tekst is voor mij niet alleen een inspiratiebron om - deel uit makend van de kudde - mijn eigen pad te blijven volgen, maar geeft ook aan hoe ik om wil gaan met al mijn medemensen.

Gerard Remmerswaal, Gouda

U kunt me vinden op facebook of een mail sturen naar eenhart at hotmail.com